Qui som

Bones, em dic Ibai Corbera, i soc el promotor del projecte Llar Rural. Un plaer acompanyar-te, sigui en la venda, en la cerca, en l’assessorament, o tan sols en la lectura d’aquest text.

Va ser l’any 2018 quan Llar Rural va començar a gestar-se. Jo vivia en una masia, i m’hi passava hores i hores treballant la finca, caminant el bosc, i dedicant també tot el temps possible a participar en la vida del poble, conèixer millor a la gent, aprendre i construir xarxa.

Part del temps el dedicava, sempre que podia, a explorar masies deshabitades i conèixer les seves històries a través de les persones de la zona, i a imaginar-me com viure-hi adaptant-les a les necessitats i estils de vida actuals.

Així doncs, vaig anar incorporant algunes aficions, com l’estudi de normatives urbanístiques, la investigació de tècniques constructives amb materials més naturals, la gestió sostenible de boscos o l’observació del cicle de l’aigua al seu pas per una finca. Invertia tot el temps possible en resoldre aquests reptes de l’habitatge rural, contactant continuament amb administracions i professionals per seguir aprenent.

I així, quasi sense voler, vaig anar fent contactes. I els contactes, els bons contactes, són molt importants.

Passat un temps d’estudi continuat, l’afició es va anar convertint en projecte professional. La professionalització va arribar al 2022, amb l’obtenció dels permisos necessaris pel desenvolupament de l’activitat. Llar Rural ja era oficial, amb logo, web i els primers encàrrecs. L’oficina va arribar poc després. Encàrrecs en augment i clients contents. Això funciona.

Llar Rural troba el seu espai dins del sector immobiliari incorporant una mirada humana, observant què busca qui vol vendre i què demana qui vol comprar, posant atenció també a les circumstàncies que afecten a l’habitatge i a la vida al món rural, entenent les normes del “mercat”, i oferint les capacitats tècniques i les eines necessàries per acompanyar el procés amb qualitat i transparència.

A més, la xarxa inclou altres professionals per oferir serveis vinculats a l’habitatge en clau de sostenibilitat: arquitectura, reformes, gestió de l’aigua i el paisatge, assegurances, etc. apostant per un fort compromís ètic inspirat en criteris d’Economia Social i Solidària.

Ara, ja us puc dir que Llar Rural ve recolzat per anys d’experiència en gestió de masies des de la vessant urbanística, legal i normativa, l’acompanyament de projectes de rehabilitació i reconstrucció, i la gestió quotidiana de la vida al camp. Benvinguts i benvingudes.

Es visiona com agent dinamitzador del territori des de la gestió d’habitatge, amb dues línies d’actuació principals:

D’una banda, acompanya a operacions de compravenda d’habitatge rural, des de la captació de l’immoble al tancament de l’operació, treballant conjuntament amb altres proveïdors ètics de serveis vinculats a l’habitatge.

D’altra banda, proposa una tasca de dinamització del patrimoni rural a través de la reactivació d’habitatge tancat, en desús i en estat ruïnós, realitzant una investigació proactiva de la propietat de les finques i proposant fórmules per posar-les en circulació, sota la forma contractual més adient.

Els Principis

Apostar pels criteris d’Economia Social i Solidària, i vetllar pel seu compliment amb revisions periòdiques. Els criteris que planteja Pam a Pam són: Proximitat, Comercialització Justa, Transparència, Integració social, Intercooperació, Participació en xarxes, Finances ètiques, Criteris ecològics i sostenibilitat, Gestió de residus, Eficiència energètica, Forquilla salarial, Desenvolupament personal i professional, Equitat de gènere, Democràcia interna i Programari lliure.

Associar el desenvolupament de l’activitat a les necessitats a cobrir, prioritzant donar un servei proper i de qualitat, no orientat a maximitzar beneficis.

Què vol dir especular? Ho entenem com la pràctica de “dur a terme operacions comercials amb l’esperança d’obtenir beneficis aprofitant la variació dels preus i condicions del mercat”. És a dir, comprar barato i vendre car sense gaire esforç. Aplicat a l’àmbit immobiliari es veu en exemples com requalificacions urbanístiques, inversió en zones emergents, o augment sense mesura dels preus en zones de molta demanda.

En aquest sentit, des de Llar Rural realitzem valoracions exhaustives d’un immoble amb diferents mètodes, i fem una proposta ajustada a les condicions de la zona, reservant-nos el dret a no acceptar encàrrecs que excedeixin aquestes tasacions.

Assegurar-nos que totes les persones implicades en el procés de compravenda estiguin ben informades i tinguin claredat sobre qualsevol decisió a prendre. Ser també clar i precís a l’hora de redactar els acords escrits, i utilitzar un llenguatge accessible i inclusiu. Igualment, estar disponible per a solucionar qualsevol dubte que pugui sorgir.

Aplicar aquest criteri en totes les àrees implicades en el funcionament de Llar Rural (banca, assegurances, telefonia, internet, rehabilitacions, gestió forestal, etc), i de proximitat en la mida del possible.

En àrees com reformes/reconstrucció, assegurances, subministres, internet, etc. per tal que puguin fer una tria més informada.

Participar d’iniciatives, grups i moviments amb intencions alineades, i treballar per crear aliances a llarg termini.